selecciona as túas entradas
Descripción do evento
El dissabte 31 de maig, les escoles de Lo Planter i L’Aula de Músiques de la Terra (Tortosa) oferirem un taller intensiu i durant tot el dia, orientat a treballar diferents gèneres i estils de la música tradicional a partir d’algunes de les partitures publicades pel folklorista Joan Moreira a principis del segle XX al seu llibre Del Folklore Tortosí.
A partir de lletres i de melodies senzilles d’aquella època, i partint dels coneixements actuals sobre la música tradicional, re-construirem un pont que unirà dos moments separats per més de 100 anys.
A partir d’aquest material treballarem diferents maneres i estils de cantar, de tocar, d’acompanyar i de ballar. Abordarem diferents versions, possibilitats i visions a partir d’una senzilla melodia. Intentarem treballar el material com probablement s’hauria fet en aquella època, però també des de la mirada i les possibilitats actuals. Treballarem el codi de la jota i del fandango del nord en profunditat… I xalarem!!
Els tallers són aptes per a qualsevol instrument, veu, edat i nivell. Ens podrem comunicar tant d’oïda com amb partitura, segons convingui a cadascú. En algun moment de la tarda desfarem els tallers específics i ens començarem a mesclar per muntar un sarau final. Els tallers acabaran a les 20 h i farem una demo conjunta i oberta per fer festa amb el que hem treballat durant la jornada. A tocar, cantar i ballar com a bojos!
Descripció de cada taller:
Taller de ball: Carme Balagué i Montserrat Ismael
Us proposem un viatge al ball a l'estil de les Terres de l'Ebre i més concretament els balls de Tortosa com el punxonet, cap de ball, jota de gaita i tambor, fandango tortosí i el Bolero. Aprendrem també a ballar la jota cantada de rondalla. No treballarem coreografies. Practicarem els passos bàsics de les nostres terres i anirem descobrint estructures, mudances, col·locació del cos, dels braços, moviments… Etc
No és necessari tenir cap nivell de dansa sinó la voluntat de conèixer i fer una aproximació al ball.
Porteu roba i calçat còmode.
Es tracta d'anar practicant i aprenent passos amb l'objectiu que al final del dia puguem trobar-nos i cantar, tocar i ballar conjuntament per acabar tenint una molt bona vivència ebrenca amb música en viu.
Taller de cant: Arturo Gaya i Pere Gumbau
Hi pot participar qualsevol persona, sigui quin sigui el seu nivell de coneixements musicals. Us proporcionarem lletres per treballar i no cal saber llegir partitura. Treballarem els temes i melodies acordats amb els altres tallers per, després, poder reunir-nos i posar en comú les matèries apreses. Farem un vol pel món de la jota amb diferents melodies i diferents maneres d'entrar a cantar-la (xafant, després de dues tornades instrumentals…). Cantarem el fandango a la manera popular i amb diferents versions fetes posteriorment, farem diferents cançons com enramades, cants d’era, cançons de pandero, romanços... Un tast ben bonic i engrescador dels gèneres musicals tradicionals de les Terres de l’Ebre.
Taller d’acordió: Cati Plana
S'adaptarà el material a cada alumne, tant en l'àmbit melòdic, com el treball d'acompanyament que practicarem dels diferents gèneres.
Tot i que disposarem de partitures, facilitarem part del treball de manera imitativa.
L'objectiu és poder interaccionar amb els altres tallers, però primer treballarem per separat per poder afermar les nostres propostes interpretatives.
Taller de cordes (acompanyament): Sergi Trenzano i Joan Cid
Si vols aprendre a acompanyar al ball, al cant i a altres instruments melòdics, vine amb la guitarra, el guitarró, el tiple, l’ukelele, etc., per a apropar-te, d’una manera pràctica, als diferents gèneres de les Terres de l’Ebre. Amb la jota veurem el ritme harmònic i les diferents maneres d’entendre el ritme, l’anticipació harmònica, les maneres d’acompanyar i ornamentar (colpejar, redoblar), disposicions d’acords i afinacions diferents. Amb el fandango tortosí oferirem eines per acompanyar des d’una manera més “antiga” fins a harmonitzacions més actuals i més complexes, tant la versió asimètrica com la simètrica. Per completar-ho podem harmonitzar el Bolero o el Cap de ball, que són balls de dolçaina i tabalet, i les cançons i romanços que treballin a cant.
Taller d’instruments de percussió: Sergi Molina
Podeu vindre a aprendre quins són els ritmes genèrics i els específics del repertori de les Terres de l’Ebre recollit pel folklorista Joan Moreira. Tabalet, panereta, timbal de gralla, timbal fondo, darbuka, djembé, pandero quadrat, pandero de mà, culleres … Vine sigui quin sigui el teu nivell de percussió i amb el tipus d’instrument que tinguis i ens adaptarem.
Taller d’instruments melòdics: Pau Puig
Hi pot participar qualsevol instrument capaç de fer melodies (tradicional, modern, elèctric o acústic) Els elèctrics han de dur la seva amplificació. Es proporcionen partitures, però no és imprescindible llegir. Treballarem els temes comuns als altres tallers per, després, poder ajuntar-nos amb la resta de tallers. Treballarem els codis de la jota i el fandango del nord (amb una mica de teoria inclosa) i diferents estils i ornamentacions de les melodies, així com a combinar-les (improvisació per cites) sobre el fons rítmic-harmònic. Si algú vol, pot improvisar (i donarem les pautes per fer-ho) tot i que no ens centrarem en aquest aspecte.
Política de acceso